Saffrans bröd med morot
3 stora morötter (ca 200 g)
50 g margarin, fast eller ½ dl flytande margarin
3 dl mjölk
14-15 dl vetemjöl
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk sirap eller socker
2 dl kesella eller filmjälk
2 paket saffta Skala och finriv morötterna. Smält det fasta margarinet. Häll i mjölken och filen/kesellan och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
Mät upp den mindre mängden av mjölet i en bunke. Tillsätt söndersmulad jäst, salt, sirap eller socker, morötter. Häll i degspad och eventuellt flytande margarin. Arbeta kraftigt ihop till en slät deg .Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar. Forma dem till längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Detta blir ett mycket smakrikt och saftigt bröd som passar både som mat bröd och som fika bröd.. om du vill ha det till bullar istälet så ersätter du 2-3 dl av mjölet med socker. Hoppas att det smakar.
detta var det första av mina resept jag tänke lägga ut och ag lägger ut bilder på mitt bröd när det är klart så ni får se. tack för nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar